img

Алкатраз, какъвто не го познавате: 9 факта за строгия затвор

/
/
/
624 Views

В 9:40 сутринта на 11 август 1934 г., първата група затворници на Алкатраз – общо 137 – пристига в затвора, който скоро ще добие черна слава.

В продължение на десетилетия той се известен като един от най-безмилостните федерални затвори в страната. „Наруши правилата и отиваш в затвора. Наруши правилата на затвора и отиваш в Алкатраз“, гласи един анонимен цитат.

Но острова в залива на Сан Франциско има история, която надхвърля страховитата му слава. Ето някои факти за неговия произход, за протестът, който го създава, и как да се запишем за визитация.

Алкатраз е военна база през 50-те години на 19 век

Островът е описан за първи път от испанския изследовател Хуан Мануел де Аяла през 1775 г., а името му идва от Isla de los Alcatraces (Островът на пеликаните). След края на Мексиканско-американската война през 1848 г. Калифорния става собственост на Съединените щати и през 1850 г. островът е определен от американските сили за военна цитадела. Оборудван с повече от 100 оръдия, той следи залива на Сан Франциско, за да парира набезите на чуждестранни нашественици, които искат да спечелят от златната треска в Калифорния. (По-късно островът е използван срещу силите на Конфедерацията по време на Гражданската война.) Заради това военно присъствие, на острова започват да се изпращат някои федерални затворници – което загатва за бъдещото му приложение.

Затворниците на Алкатраз са принудени да построят собствения си затвор

Когато необходимостта от въоръжено наблюдение на залива приключва, армията на САЩ разрушава крепостта, оставяйки само основата на сутерена. От 1909 г. до 1911 г. военните затворници са заставени да изграждат нова структура, в която ще се помещават дисциплинарните казарми за Западния бряг – структурата, която виждаме днес. Военните прехвърлят собствеността върху острова на Министерството на правосъдието през 1933 г., когато Алкатраз става синоним на затвор за най-лошите, приютявайки известни престъпници като Ал Капоне.

Животът в Алкатраз невинаги е бил толкова лош

Известен като „Скалата“, Алкатраз си изгражда репутация като място за непоправимите престъпници на Америка. Понякога според правилата затворниците дори не могат да говорят помежду си. Но условията не са толкова сурови, колкото виждаме по филмите и телевизията. Престъпниците там често получават свои собствени самостоятелни килии, а някои дори искат да бъдат преместени там, защото потенциалът за насилие вътре е нисък. Причината някои от по-известните престъпници от епохата да бъдат изпращани там обикновено се дължи на строгия режим в съоръжението: затворниците имат малко свободи или привилегии извън четирите си основни дейности: хранене, подслон, облекло и медицински грижи.

Едно предимство? Горещи душове. Те получават топла вода за къпане, но не по алтруистични причини – според една теория, ако те свикнат с топлата вода, ще замръзнат, ако направят опит за бягство в студените води на залива.

Шансовете за бягство обаче са минимални

Мнозина знаят историята на Франк Морис, Джон Англин и Кларънс Англин, които се опитват да избягат от острова през 1962 г., ползвайки сал, направен от дъждобрани. Никой не знае дали успяват, но статистиката е против тях: от 36 мъже, избягали от обекта през 29-те години, през които функционира (1934 до 1963 г.), 23 са заловени, 6 са убити от пазачите, а 2 се давят. Останалите 5 – включително Морис и братята Англин – стигат до водата и изчезват.

Софтболът е популярно забавление

Въпреки че Алкатраз не прилича много на кънтри клуб, затворниците все пак имат място и време за физически дейности. Софтболът – отборен спорт, близък по идея до бейзбола, но с по-голяма топка и на по-малък терен – е най-популярната от тези дейности.

Не всяка игра обаче преминава гладко: отборите са смесени и това от време на време води до расови напрежения. По време на един мач на 20 май 1956 г. нервите пламват и играчите вадят собственоръчно направените си ножове, преди пазачите да успеят да възстановят реда.

Пазачите живеят на острова със семействата си

Животът в Алкатраз не е в изолация само за затворниците. Пазачите и другите служители живеят на острова в отделни жилища, които някога са били казарми от Гражданската война. Децата им ловят риба в залива и прекарват времето си в социални зали с басейн и боулинг. Семействата често пътуват през уикенда с лодка, за да се запасят с хранителни стоки и други основни неща. Въпреки че им е забранено да контактуват със затворници, някои се забавляват като гледат новопристигналите да влизат, оковани с вериги.

Алкатраз е затворен през 1963 г., защото е твърде скъп за поддръжка

Алкатраз не е затворен заради проблеми с човешките права или защото е твърде тежък дори за най-лошите хора от обществото. Затворен е през 1963 г. по същата причина, поради която е и толкова отличителен: местоположението. Солената вода разяжда конструкциите, с което прави разходите за поддръжка на сградите прекалени. Ежедневно Алкатраз струва малко над 10 долара на човек в пари от 50-те години на миналия век, което е три пъти повече от много други федерални затвори. Освен това се нуждае от прясна вода, която се доставяна с лодка, в размер на почти 4 милиона литра на седмица.

През 1969 г. група студенти окупират Алкатраз в знак на протест

През 1969 г. група студенти нахлуват в изоставения затвор. Тяхната кауза: да привлекат вниманието към политиката на правителството на Съединените щати за прекратяване на суверенитета на индианските племена и преместване на коренните жители на Америка в градовете. Ричард Оукс, студент в държавния колеж в Сан Франциско, ръководи окупацията, която продължава общо 19 месеца. Властите влизат в бившия затвор през 1971 г., когато групата, която наброява 400 души в пика си, вече е намаляла до едва 15. Но по време на техния протест Ричард Никсън променя политиката, през 1970 г., като на практика слага край на правителственото изземване на индианските земи.

Алкатраз сега е една от най-популярните туристически атракции на Сан Франциско

Остров Алкатраз е превърнат в парк и е част от националната паркова система на САЩ през 1972 г. Ако искате обиколка, можете да направите предварителна резервация и да си наемете ферибот. След като вече сте на острова, аудио обиколка (където си слагате слушалки и си пускате запис) ще ви разходи през територията му, включително килиите на светила като Ал Капоне. Повече от 1,5 милиона души на година правят точно това.

Източник: Intrigi.bg

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *