img

Албанската мафия – лидер на подземния свят

/
/
/
1595 Views

Мафиотски фамилии от Косово контролират световната организирана престъпност.
Четири са основните мафиотски кланове в Албания: фамилиите Кула, Абази, Борици и Брокай.
Най-големият и опасен мафиотски клан в Албания е фамилията Кула, контролираща наркощатрафика от Турция, контрабандата на оръжието и албанската имиграция в Италия.
Основният бизнес на фамилията Абази се припокрива в голяма степен с това на Кула.
Те са специалисти в трафика на оръжие и наркотици, докато колегите им от клана Борици, освен че се занимават с наркотици, са номер едно в проституцията, където се партнират успешно с някои италиански престъпни групи.
В четвъртата групировка Брокай са замесени много бивши политици и служители на албанските тайни служби. Те също се занимават с наркотици, оръжие и проституция.
Под вещото ръководство на четирите клана не е учудващо, че организираната престъпност в братско Косово също се процъфтява.

Там обаче фамилиите са по-малки и в момента наброяват около 30.
Заедно обаче тези 30 престъпни синдиката са основна част от световната организирана престъпност и са замесени не само в наркотрафик, но и в трафик на оръжие, цигари, крадени коли, проституция, рекет, пране на пари, изнудване и т.н.
По данни на сръбския вестник „Блиц“ косовските албанци вече са съумели да се преборят за престижното второ място сред наркомафиите в света.
Сред косовските мафиоти най-силни са кланове Келменде, Шабани и Лука. Албанските мафиотски фамилии от Косово прекарват контрабандно 4-6 тона хероин месечно, а стойността на дрогата се изчислява на 2 милиарда долара годишно.
„Тази печалба по оценка на германската, италианската, чешката и други европейски полиции се изпира през над 200 частни банки и обменни бюра, които са в ръцете на албанските мафиотски фамилии. Парите се перат и чрез козметични магазини и салони, отворени в Италия, Великобритания, както и чрез много кафенета в Западна Европа. Най-голямата част от придобитите по престъпен начин пари се легализира в Албания, смятана за най-голям център за пране на пари, както и за трафик на дрога на Балканите”, пише в доклад на сръбската полиция за организираната престъпност в Косово.
„65% от цялото количество наркотици на различните пазари по света минава през Косово, а на европейския пазар 90% от хероина се пренася през Косово. Албански престъпни групи от Косово контролират над 80% от трафика на хероин в Европа. 38 милиона долара, колкото е придобила албанската мафия през 1999 г. от трафик на наркотици, печалбата на тези престъпни наркогрупи през последните десет години е нараснала до няколко милиарда долара”, се посочва още в доклада.
Албанците също държат 40% от пазара на хероин в САЩ.

Източник: dnes.bg

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *