img

8 симптома на менингит, които всеки родител трябва да знае:

/
/
/
286 Views

Менингитът е заболяване, свързано с възпаление на лигавицата на мозъка и гръбначния мозък. Произходът на това заболяване може да е различен, но симптомите обикновено са сходни. Смята се, че именно децата са най-предразположени към заболяването. 

Поради това е важно родителите да знаят как да разпознаят менингита и на кои симптоми трябва да бъде обърнато внимание първо.

Внезапна треска

треска

Един от признаците на менингит е внезапна треска. Детето започва да трепери и се оплаква, че през цялото време му е студено. Температурата на пациента се повишава бързо и може да бъде трудно да бъде смъкната. Тъй като обаче този симптом е признак на много заболявания, е необходимо да се обърне внимание и на други особености на състоянието на детето.

Силно главоболие

внезапна болка

Предизвиканото от менингит главоболие често е не само тежко, но и почти непоносимо. В този случай болката често достига и до шията, но поради факта, че главата на пациента е практически „разкъсана“ от болка, той може да не й обърне внимание.

Замъглено зрение

замъглено зрение

Човек с менингит не може да концентрира зрението си, така че изображението в очите постоянно се замъглява.

Коремна болка, гадене и повръщане

гадене и повръщане

Човек с менингит губи апетит. Това отчасти се дължи на постоянното гадене, което може да бъде придружено от коремна болка и повръщане.

Чувствителност към светлина

чувствителност към светлина

Друг признак на менингит е непоносимост към ярка светлина, което може да доведе до сълзене на очите на детето и влошаване на гаденето и главоболието.

Схванат врат

коремна болка

Дете с менингит често лежи в специално положение: настрани, със задържана назад глава и свити крака. Често не успява да изправи врата си.

Невъзможност за разтягане на краката

упражнения за шия

Дори ако детето успее да наклони главата си към гърдите си, краката му веднага се навеждат над коленете и не могат да бъдат сгънати. Това явление се нарича горен синдром на Brudzinski.

Постоянни кожни обриви

обриви

Кожни обриви са възможни и при менингит. Един прост експеримент може да им помогне да ги различи от обрив, несвързан с менингит. Вземете прозрачна стъклена чаша, поставете я върху обрива и натиснете, за да избледнее кожата под стъклото. Ако обривът също стане блед, няма менингит. Ако обривът не е загубил цвета си, трябва да се разтревожите.

Какво да правите?

линейка

Менингитът е опасно заболяване, така че трябва незабавно да се обадите на линейка, ако забележите симптомите му. Преди пристигането на лекарите е необходимо да се осигури спокойствие, тишина и затъмняване на осветлението в стаята. Необходимо е да се изброят всички наблюдавани симптоми на посещаващия лекар. Не се препоръчва да се въздържате от хоспитализация при съмнение за менингит, тъй като той може да бъде ефективно лекуван само при стационарни условия.

Твоят коментар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *